Праз с ориз
- 1 - 3 големи праза
- 1 - 2 глави лук
- 1 ч. ч. ориз (не пълна)
- маслини (или сушени сливи)
- домати (доматено пюре)
- пресен магданоз
- сол, червен пипер, черен пипер
на фурна:
Изсипваме задушения лук в тавичка. Измиваме ориза и го добавяме, заедно с маслините (или сушени сливи). Наливаме топла вода и разбъркваме. Слагаме сол и черен пипер на вкус и 3 - 4 ч.ч. вода. Печем във фурната.
След като оризът омекне и е поел водата почти напълно, разпределяме 1 - 2 с.л. доматено пюре (или нарязваме 1 - 2 домата) леко и равномерно отгоре и после разтръскваме тавата, за да може да слязат доматите между ориза, добавяме и малко нарязан магданоз. Връщаме тавата във фурната. Ако е необходимо може да долеем малко топла вода по време на печенето.
на котлон:
След като се задуши лука, отместваме тенджерата от котлона, добавяме ориза, маслини (или сушени сливи), половин с.л. червен пипер и заливаме с 3 - 4 ч.ч. топла вода.
Когато оризът е готов нарязваме един домат на дребно (или 1 с.л. доматено пюре) и го прибавяме, заедно с черен пипер и магданоз.
Коментари