Праз с ориз

  • 1 - 3 големи праза
  • 1 - 2 глави лук
  • 1 ч. ч. ориз (не пълна)
  • маслини (или сушени сливи)
  • домати (доматено пюре)
  • пресен магданоз
  • сол, червен пипер, черен пипер
Нарязваме на дребно праза и лука и ги задушаваме. След като се изпари водата, прибавяме половин супена лъжица червен пипер.

на фурна:
Изсипваме задушения лук в тавичка. Измиваме ориза и го добавяме, заедно с маслините (или сушени сливи). Наливаме топла вода и разбъркваме. Слагаме сол и черен пипер на вкус и 3 - 4 ч.ч. вода. Печем във фурната.

След като оризът омекне и е поел водата почти напълно, разпределяме 1 - 2 с.л. доматено пюре (или нарязваме 1 - 2 домата) леко и равномерно отгоре и после разтръскваме тавата, за да може да слязат доматите между ориза, добавяме и малко нарязан магданоз. Връщаме тавата във фурната. Ако е необходимо може да долеем малко топла вода по време на печенето.


на котлон:
След като се задуши лука, отместваме тенджерата от котлона, добавяме ориза, маслини (или сушени сливи), половин с.л. червен пипер и заливаме с 3 - 4 ч.ч. топла вода.

Когато оризът е готов нарязваме един домат на дребно (или 1 с.л. доматено пюре) и го прибавяме, заедно с черен пипер и магданоз.

Коментари

Популярни публикации