Постна майонеза с вода от грах или нахут (аквафаба)
- 60 мл вода от грах/нахут
- 1/2 ч.л. сол
- 1 1/2 ч.л. лимонов сок/ябълков оцет
- 1/4 ч.л. горчица
- 1/2 – 1 ч.л. захар
- 180 – 240 мл слънчогледово олио или друго без аромат
Във висок и тесен контейнер изливаме водата, добавяме солта, захарта и лимоновия сок. Разбиваме с блендер на висока скорост около 30 сек., докато побелее и се разпени.
Започваме да изливаме олиото бавно, на тънка струя докато блендираме. След 1 минута добавяме горчицата и продължаваме да блендираме и да добавяме олио още 1 минута.
Колкото повече олио, толкова по-гъста майонеза. При мен се получава с 220 мл. Но повече от 240 мл не са необходими. В края раздвижваме блендера нагоре-надолу, за да инкорпорираме малко въздух.
Ако има нужда, подобряваме вкуса като добавяме сол, захар или горчица.
Използваме веднага или прехвърляме в кутия с капак и оставяме в хладилника, където ще се стегне допълнително.
С някои промени от: https://minimalistbaker.com/easy-vegan-mayo-with-aquafaba/
Коментари