Домашно кисело мляко
Ето как най-сетне успяхме да си направим кисело мляко. Първо използвахме суха закваска, а след това, млякото, което стана от нея.
Затопляме прясно мляко, може и пастьоризирано, на водна баня до около 90 градуса. Охлаждаме го до 43 - 45 градуса. В чисти и сухи буркани сипваме 2 сл закваска за 500 мл прясно мляко, изливаме млякото, разбъркваме леко и завиваме с няколко одеала за 2 - 3 часа, като само покриваме с капачките. Колкото по-дълго престои завито, толкова по-кисело става млякото. След като се сгъсти прехвърляме в хладилника и изчакваме да изстине преди да ядем.
Затопляме прясно мляко, може и пастьоризирано, на водна баня до около 90 градуса. Охлаждаме го до 43 - 45 градуса. В чисти и сухи буркани сипваме 2 сл закваска за 500 мл прясно мляко, изливаме млякото, разбъркваме леко и завиваме с няколко одеала за 2 - 3 часа, като само покриваме с капачките. Колкото по-дълго престои завито, толкова по-кисело става млякото. След като се сгъсти прехвърляме в хладилника и изчакваме да изстине преди да ядем.
Коментари