Кренвиршки 4 вида

За пълнеж: кренвирши, кашкавал, шоколад - блокче, мармалад, локум, белтък и сирене...

за 20 кренвиршки


  • 500 мл прясно мляко 
  • 750 г брашно
  • 3 сл захар
  • 2 1/2 чл сол
  • 50 г масло или олио
  • мая
  • 20 кренвиршa
  • кашкавал
  • 1 яйце
  • 1 с л прясно мляко
  • 1 ч л олио
Най-успешният външен вид

***********


Със същата рецепта:

Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 сл захар и 1 сл брашно.
Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).



Всяка топка се разточва на овална питка.
В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички.
Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
Охлаждат се върху метална скара.




източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2491.0


***********


Със същата рецепта за тесто, може да се направи и това, но с 8 топки и цял кренвирш вътре:

Поставя се отгоре кренвирша и краищата се залепват.
С помощта на остър нож се правят 8 разреза, като се оставя 3 мм от края не разрязани.



Оформят се гъсеничките, като се нареждат в шахматен ред.Нареждат се в намаслена тава на разстояние и се оставят да втасат за 15 минути.


Отгоре се намазват с разбитото яйце с млякото и олиото.
По желание се поливат с доматен сос и се поръсват с настърган кашкавал.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 20 минути до златист цвят.


източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2492.msg62164.html#msg62164


***********

Oще един вид кренвиршки, но оформени като маргаритки.



  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. топла вода
  • 20 г прясна мая
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. олио 
  • 650-700 г брашно


Коментари

Популярни публикации