Кренвиршки 4 вида
За пълнеж: кренвирши, кашкавал, шоколад - блокче, мармалад, локум, белтък и сирене...
за 20 кренвиршки
***********
Със същата рецепта:
Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 сл захар и 1 сл брашно.
за 20 кренвиршки
- 500 мл прясно мляко
- 750 г брашно
- 3 сл захар
- 2 1/2 чл сол
- 50 г масло или олио
- мая
- 20 кренвиршa
- кашкавал
- 1 яйце
- 1 с л прясно мляко
- 1 ч л олио
![]() |
Най-успешният външен вид |
***********
Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 сл захар и 1 сл брашно.
Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
Всяка топка се разточва на овална питка.
В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички.
Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
Охлаждат се върху метална скара.
източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2491.0
***********
Със същата рецепта за тесто, може да се направи и това, но с 8 топки и цял кренвирш вътре:
Поставя се отгоре кренвирша и краищата се залепват.
С помощта на остър нож се правят 8 разреза, като се оставя 3 мм от края не разрязани.
Оформят се гъсеничките, като се нареждат в шахматен ред.Нареждат се в намаслена тава на разстояние и се оставят да втасат за 15 минути.
Отгоре се намазват с разбитото яйце с млякото и олиото.
По желание се поливат с доматен сос и се поръсват с настърган кашкавал.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 20 минути до златист цвят.
източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2492.msg62164.html#msg62164
***********
Oще един вид кренвиршки, но оформени като маргаритки.
Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
Всяка топка се разточва на овална питка.
В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички.
Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
Охлаждат се върху метална скара.
източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2491.0
***********
Поставя се отгоре кренвирша и краищата се залепват.
С помощта на остър нож се правят 8 разреза, като се оставя 3 мм от края не разрязани.
Оформят се гъсеничките, като се нареждат в шахматен ред.Нареждат се в намаслена тава на разстояние и се оставят да втасат за 15 минути.
Отгоре се намазват с разбитото яйце с млякото и олиото.
По желание се поливат с доматен сос и се поръсват с настърган кашкавал.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 20 минути до златист цвят.
източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2492.msg62164.html#msg62164
***********
Oще един вид кренвиршки, но оформени като маргаритки.
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. топла вода
- 20 г прясна мая
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. олио
- 650-700 г брашно
Коментари