Празнична погача
- 1 кг брашно
- 4 яйца (без един жълтък,за намазване на питата)
- 1к.свежа мая (или 2 п. от по 7 гр суха мая)
- 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
- 300 мл хладко мляко (вода)
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 2-3 с.л. олио
- 1 п.краве масло (или същото количество смес от свинска мас и олио)
- 300 гр сирене (по желание)
- сусам за поръсване (по желание)
1ч.ч.=250 мл
Начин на приготвяне :
* В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с.л. захар. Сипете брашно до получаване на рядка каша. Оставете на топло за около 10 мин. да шупне .
* В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче.
* Разбийте яйцата със солта.Добавете млякото с угасената в него сода за хляб и олиото,разбъркайте добре. Изсипете сместа в кладенчето. След което изсипете и кваса (шупналата мая).
* Замесва се тесто до появата на мехури по него. След което топката тесто се удря 100 пъти по масата.
* Следва оформянето на питата – то е според вашето желание. В случая тестото се разделя на две топки.
* Взема се едната топка, разделя се на три по-малки. Разточват се на три кори, големи колкото тавата, в която ще се пече питата. Налагат се една върху друга, като първата и втората се мажат обилно с мазнина и по желание се ръси натрошено сирене между тях. След това се реже като торта на триъгълници ,които се навиват на кифлички. Кифличките се нареждат по края на намаслената тава с диаметър 32 см и височина 7 см.
* С другата топка се процедира по същия начин в началото.Само, че корите нека имат правоъгълна форма. Полученият трислоен правоъгълник се реже по тясната страна на шест или седем ленти. Всяка една от тях се разтяга и увива (усуква) като въже и след това се завързва на възел. Получените възли се редят в кръг в средата на тавата.
* Оформената пита се оставя на топло да втаса,до удвояване на обема й.
* Намазва се с отделения жълтък,разбит с малко олио и прясно мляко(по 1ч.ч), и се поръсва със сусама.
* Пече се в предварително загрята на 180*С фурна .След 10 минути се намалява на 150*С и се пече до готовност (проба с клечка). Времето за печене е различно и зависи от фурната и от печката ви,но обикновено е от 40 до 60 минути.Ако се налага питата се покрива с хартия ,за да не изгори отгоре,докато се опече напълно.
* Готовата пита аз я оставям около 10 минути да постои в тавата. След това я изваждам и слагам върху решетка до пълното й изстиване, покрита с кърпа. По желание за гланц може да се намаже внимателно с четка отгоре с олио или с краве масло.
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/praznichna-pogacha
Коментари