Перфектен козунак със заквасена сметана
около 800 гр брашно
4 яйца (отделя се единия жълтък за намазване)
200 г заквасена сметана
300 г захар
60 р масло
щипка сол
мая за 800 г брашно
кората на 1портокал
1 ванилия,
есенция ром
150 мл топло прясно мляко
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.
Активира се маята, като се смесва с 50 мл от млякото, предварително затоплено, и няколко лъжички брашно до получаване на гъста кашичка.
Оставя се да шупне, а през това време се пресява брашното в голям съд и се смесва със захарта..
Прави се кладенче в което се изсипват разбитите леко с вилица яйца, заквасената сметана,щипка сол, кората от портокала, есенцията и млякото и накрая шупналата мая.
Замесва се меко тесто (нелепнещо).
Доомесва се с маслото.
Оставя се в намазнен съд, покрива се фолио и се оставя да утрои обема си.
Втасалото вече тесто се оформя много леко в желаната от вас форма.
*при мен излязоха 2 средно големи козунака
Поставя се в намазнена и поръсена обилно с брашно форма и се оставя отнова да втасва.
Може да се постави и във фурната на 50'С.
Когато е удвоило обема си се намазва с отделения жълтък и се поръсва със захар.
Увеличава се фурната на 160'С и се пече до готовност.
С промени от: http://nas-naseto.blogspot.bg/2013/05/blog-post.html
Коментари