Най-сполучливият козунак на конци

Тези козунаци са вкусни, меки, ароматни и на конци. Дори и след 2-3 дни са все така пухкави.

Не използвам форми, нареждам ги върху хартия за печене. За да се издуят нагоре и да не се разливат трябва да се плетат по конкретен начин, така както е показано на видеото.

Много е важно да се използва брашно за козунаци. То е с по-високо съдържание на протеин в сравнение с другите брашна -14%. В обикновеното брашно се съдържа  само 11% протеин. То не е съвсем подходящо за фини теста като козуначните. (Съдържанието на протеин е обозначено в хранителния състав на брашното на пакета).

При месенето е желателно да се използва миксер с бъркалки за тесто. Козуначеното тесто иска месене, за да стане хубаво, да се развие глутена и да стане еластично. На ръка е трудно да се измеси така добре, понеже все изглежда лепкаво и човек се лъже да прибави още брашно. Сполучливите козунаци стават от лепкаво тесто на мехури.

Тази доза е за 3 козунака по около 650 г. Обикновено правя двойна, от която излизат 6 козунака.

ПРОДУКТИ
- 5 яйца
- 300 г. захар
- 350 г. прясно мляко
- 180 г. мазнина (80 г. краве масло + 80 г. свинска мас + 20 г. слънчогледово олио) или (120 г. масло + 60 г. олио)
- 1 кг. брашно за козунаци
- 40 гр жива мая (или суха мая за 1 кг. брашно)
- 2 ч. л. сок от прясно изцеден лимон
- 10 г. лимонени корички
- 20 г. ванилена захар

ПЛЪНКА
- 150 г. стафиди
- малко ром и прясно мляко за накисване на стафидите (трябват им минимум 2 ч., за да поемат течността)
- 100 г. орехи
- 100 г. шоколад (натурален, млечен или млечен с ядки, само да е без палмово масло)
- 100 мл. животинска готварска сметана

Шоколадът разтопяваме в сметаната на водна баня и оставяме да се охлади напълно в хладилник. Така приготвения ганаш слагаме (не размазваме) на 3 - 4 места във фитила, заедно с друга плънка по избор.

ЗА ПОРЪСВАНЕ
- захар (с малко олио, за да не се стопи при печенето)
- орехи (половинки или четвъртинки)

ПРИГОТВЯНЕ
Работим при стайна температура 23 - 25 °С.

1. Приготвяме закваска от маята, 1 с. л захар, 2 с. л  брашно и 1 ч. ч. топло прясно мляко. Разбъркваме, покриваме и изчакваме докато шупне сместта и удвои обема си (около 20 мин).

2. През това време в малка тенджера загряваме останалото мляко със захарта и ванилената захар.

3. Добавяме 1/3 от мазнината (60 г.).

4. Докато чакаме млякото с мазнината да се охлади до стайна температура пресяваме брашното 2 пъти и добавяме 1/2 ч.л. сол.

5. В дълбок съд разбиваме яйцата, добавяме лимоновия сок и лимонените корички.

6. Прибавяме млякото.

7. Прибавяме заквасената мая.

Придържаме се към тази  последователност, защото ако случайно млякото е по-горещо от колкото трябва, яйцата ще го охладят и маята няма да се пресече.

8. Постепенно добавяме брашното и месим с миксер, докато сместа поеме всичкото брашно.

9. Най-накрая наливаме останалата част от мазнината (120 г.)

10. Месим с миксер и бъркалки за тесто в продължение на 15 мин., като събираме тестото от периферията към центъра. Получава се меко и еластично тесто, на пръв поглед лепкаво (така трябва да бъде).

11. Оставяме да почине 10 - 15 мин., след което изсипваме върху плот намазан с олио, намазваме обилно и ръцете си с олио, събираме първоначално на топка, която измесваме на продълговата франзела и сгъваме на 3 (десния край към средата, върху него левия край). По същия начин издължаваме и събираме тестото 10 пъти като правим това винаги в една и съща посока, за да се образуват конци.

12. Тестото прехвърляме в тенджера, намазана с олио и оставяме на топло или във фурна предварително загрята на 50 °С да увеличи обема си 3 пъти. След около 3 часа тестото бухва и изпълва цялата тенджера. На повърхността се образуват множество мехури.

Козуначеното тесто набухва по-бавно в сравнение с обикновеното хлебно тесто. За да втаса по-бързо е необходима висока стайна температура, около 25 °С или да се държи в топла фурна, която да включваме от време на време за кратко на 50 °С, като следим да не се претопли тестото.

АЛТЕРНАТИВЕН МЕТОД НА БАВНА ФЕРМЕНТАЦИЯ

Замесваме тестото от вечерта и го оставяме да втасва в найлонов плик, намазан с олио в дълбока тенджера с капак в хладилник. При този метод температурата на стаята по време на месенето е без значение. Времето за втасване е 8 - 12 ч.

На сутринта обемът на тестото ще се увеличил 3 пъти и така продължаваме само с оформянето на козунаците.

13. След като тестото се утрои (за около 2 часа), изсипваме върху плот намазнен с олио и разделяме на три.

От това количество продукти се получава тесто с тежест близо 2 кг., което може да се раздели на 3 равни части (за 3 козунака) по около 650 г. всеки.

14. Всяка част разделяме на две топки.

15. Всяка половинка разплескваме върху масата с ръце на продълговата питка, слагаме плънка по желание в единия край по дължина и завиваме на руло. Всяко руло измесваме и издължаваме на фитил. Двата фитила поставяме на кръст и сплитаме на плитка така както е показано във видеото. https://youtu.be/STMFJPnw-Gs

16. Сплетените козунаци поставяме върху парчета от пекарска хартия. Нареждаме в тава, покриваме с прозрачно фолио. Прозрачното фолио задържа влагата и температурата в тестото и помага да втасат по-бързо. Покритите козунаци поставяме на топло (във фурната на 40 °С), за да втасат, това отнема около 35 - 40 мин. След това подреждаме орехи в плитката, намазваме с яйце разбито с вода и наръсваме със захар, намазнена с олио.

Трите козунака, един до друг, всеки обвит от двете страни и отдолу с хартия за печене печем в тавата на фурната, в предварително загрята фурна на 180 °С. Веднага след поставянето им вътре намаляваме на 160 - 170 °С. Печем около час. Стават високи около 4 пръста.

Козунаците се изпичат много добре на температура малко по-ниска от тази на която печем кекс (180 °С). Не се налага да се покриват с фолио и се изпичат равномерно. 

Козунаците сплетени с този вид плитка освен, че са красиви на вид стават по-бухнали и не се разливат при печенето. Не е нужно да се слагат във форма, могат да се пекат директно върху тава покрита с пекарска хартия.

Ако печем във форма за кекс козунакът ще стане по-висок.

Времето за печене се увеличава с увеличаването на броя на козунаците. Само един би се изпекъл за 25 - 30 мин.





Коментари

Популярни публикации