Постни питки със стафиди, които стават и за понички на фурна


за 12 бр. питки

400 г брашно
170 мл. ядково мляко
50 г захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. кардамон или коледна подправка от Лидл
4 с.л. мазнина
2 ленени яйца (2 с.л. смляно ленено семе + 6 с.л. вода)
150 г стафиди

Питки:
1. Замесваме меко и еластично тесто, добавяме стафидите накрая.
2. Оставаме да втаса докато удвои обема си.
3. Разделяме на 12 части.
4. Оформяме питки, които отново втасват. Намазваме с ядково мляко + мазнина
5. Печем 20 мин. в предварително загрята на 180°С фурна.

Понички:
След като втаса тестото разточваме и изрязваме кръгове с чаша, а с по-малка правим вътрешния кръг.

Глазура за поничките:
Разтопяваме натурален шоколад с малко мляко на водна баня и потапяме поничките в него след като са изстинали.

Оригинална рецепта:
400 г брашно
170 мл. краве мляко
50 г захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. кардамон
4 с.л. масло
2 яйца
150 г стафиди

https://youtu.be/Lpyp3t9O11c



Коментари

Популярни публикации