Красиви питки за хамбургери




За тестото:
  • 170 – 230 г хладка вода*
  • 420 г брашно 
  • 2 с.л. (30 г) масло
  • 1 голямо яйце
  • 2 с.л. (24 г) захар
  • 1 1/2 (почти 2) ч.л. сол 
  • 1 с.л. суха мая


За намазване и поръсване:
  • 1 белтък
  • сусам, маково семе

*170 г през лятото, 230 г през зимата, през останалото време 200 г (тогава необходимото брашно е 460 г).

Активираме маята с половината захар и малко от хладката вода; разбъркваме, оставяме да шупне втори и трети път.

Към шупналата три пъти мая добавяме останалата вода, яйцето, солта, захарта и част от маслото, което сме разтопили (останалата част оставяме за етапа на месене).

Добавяме брашното постепенно и месим с намазнени ръце докато получим меко и гладко тесто, което съвсем леко лепне.

Леко намазваме тестото с мазнина и оставяме в дълбока купа покрита с кърпа да втасва във фурната, загрята на не повече от 50°С докато удвои обема си (около 1 час).

Втасалото тесто притискаме леко с юмрук, за да извадим въздуха и без да месим го разделяме на 8 равни парчета. Леко ги оформяме на топки, които също така леко притискаме, докато достигнат диаметър 9 см.

Подреждаме питките в тава застлана с хартия за печене и връщаме във фурната, за да втасат в продължение на 1 час.

След това ги вадим от фурната, усилваме я до 180 – 190°С, изчакваме 10 – 15 мин., за да достигне желаната температура, а през това време намазваме питките с разбит белтък, поръсваме със сусам и маково семе.

Печем 15 – 18 мин до приятно порозовяване.


хубави питки за хамбургер

красиви и вкусни питки за хамбургер със сусам
Add caption


Коментари

Популярни публикации