Красиви питки за хамбургери
За тестото:
- 170 – 230 г хладка вода*
- 420 г брашно
- 2 с.л. (30 г) масло
- 1 голямо яйце
- 2 с.л. (24 г) захар
- 1 1/2 (почти 2) ч.л. сол
- 1 с.л. суха мая
За намазване и поръсване:
- 1 белтък
- сусам, маково семе
*170 г през лятото, 230 г през зимата, през останалото време 200 г (тогава необходимото брашно е 460 г).
Активираме маята с половината захар и малко от хладката вода; разбъркваме, оставяме да шупне втори и трети път.
Към шупналата три пъти мая добавяме останалата вода, яйцето, солта, захарта и част от маслото, което сме разтопили (останалата част оставяме за етапа на месене).
Добавяме брашното постепенно и месим с намазнени ръце докато получим меко и гладко тесто, което съвсем леко лепне.
Леко намазваме тестото с мазнина и оставяме в дълбока купа покрита с кърпа да втасва във фурната, загрята на не повече от 50°С докато удвои обема си (около 1 час).
Втасалото тесто притискаме леко с юмрук, за да извадим въздуха и без да месим го разделяме на 8 равни парчета. Леко ги оформяме на топки, които също така леко притискаме, докато достигнат диаметър 9 см.
Подреждаме питките в тава застлана с хартия за печене и връщаме във фурната, за да втасат в продължение на 1 час.
След това ги вадим от фурната, усилваме я до 180 – 190°С, изчакваме 10 – 15 мин., за да достигне желаната температура, а през това време намазваме питките с разбит белтък, поръсваме със сусам и маково семе.
Печем 15 – 18 мин до приятно порозовяване.
![]() |
Add caption |
Коментари