Обикновени курабийки
Доза за една тава
- 2 яйца + 1 жълтък
- 350 г брашно
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. олио
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 пак. ванилова захар
Угасяме содата в киселото мляко. Събираме всички течни съставки в една купа.
Добавяме захарта и разбъркваме добре.
Добавяме пресятото брашно.
След като сместа се сгъсти достатъчно и вече не е възможно разбиването с миксер / вилица, започваме да месим с ръце и продължаваме да добавяме брашно докато получим меко тесто, от което можете да оформим топчета.
Възможно е да има нужда да се добави допълнително брашно.
Оформяме топчета с големината на орех и подреждаме в тава, върху хартия за печене, като оставяме достатъчно място между тях.
Намазваме с разбит жълтък и посипваме със захар. Може да поръсим и с орехи.
Печем в предварително загрята на 180°С фурна. Курабийките са готови, когато придобият леко златист цвят.
Източник: Супичка
Коментари