Боза
- 5 л. вода
- 2 ч. ч. брашно
- 2 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. боза или закваска
Препичаме брашното до бледорозово, като внимаваме да не го прегорим, разтваряме го в малк охладка вода. Така получената смес изсипваме в съда с останалото количество вода и поставяме на огъня. Добавяме 2 ч. ч. захар и бъркаме докато заври. След завирането продължаваме да бъркаме в продължение на 5 - 6 мин. Оттегляме от огъня, охлаждаме и досипваме 1 ч. ч. боза/закваска. Държим съда на топло 2 - 3 дни, за да ферментира, след което наливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.
Закваска:
1 - 2 с. л. брашно
1 ч. ч. хладка вода
1 с. л. захар
Размиваме препеченото брашно във водата и добавяме захарта. Оставяме на топло 2 - 3 дни да шупне, като разбъркваме леко от време на време.
Може да заменим закваската с 6 - 7 леко навлажнени и натрошени филии черен хляб, сухар или 6 - 7 с. л. хлебно тесто (с мая).
източник: http://omda.bg/
Коментари