Баница със зеле (с точени кори)
- 300 гр. брашно
- 180 мл. вода
- 1 яйце
- 1 с. л. олио
- 1/2 ч. .л. сол
- мая
- кисело зеле
Нарязваме и задушаваме зелето малко червен пипер, олио и вода. Оставяме го да изстине.
Разтваряме нужното количество мая в малко вода и добавяме 1 щипка захар. След 15 мин. смесваме с останалото количество вода, добавяме разбитото яйце и олиото и започваме да добавяме по малко брашно, докато получим средно твърдо тесто. Оставяме го да втаса около 30 мин.
Разделяме тестото на 3 части, а всяка от тях на по още 3 малки топчета. (ако правим повече тесто, например двойна доза, разделяме тестото на 6 части и всяка от тях на 3). Разточваме топчетата с големина на десертна чиния, намазваме ги с олио/масло/мас и ги слепваме по 3. Получените 3 трилистни кори разточваме допълнително, докато придобият големината на тавата, в която ще печем баницата.
Намазваме тавата с мазнина. Слагаме първата кора, намазваме с олио и разпределяме равномерно задушеното зеле. Така редим всички кори и цялата плънка. Завършваме с последната кора, която поръсваме обилно с мазнина. Режем баницата на ромбоиди, оставяме я да почива още половин час и печем на 180 гр. първо 15 мин. само отдолу, а после още 20 мин. отгоре и отдолу. Ако има нужда покриваме с фолио.
с някои промени от: http://kitchenbg.com
Коментари