Кашкавалки два варианта
- 200 мл кисело мляко (стайна температура)
- 100 мл хладка вода
- 1 сл сол
- 1 сл захар
- 2 яйца (единият жълтък запазваме за намазване)
- 5 сл олио (ако правим втория вариант с чесън, трябва да използваме 2 сл олио, за да не станат твърде мазни)
- брашно колкото поеме за средно меко тесто (600 - 800 г), може и да се замени с 3:1 бяло и царевично брашно
- мая за 500 гр брашно
- 400 - 500 г настърган кашкавал за поръсване, може да се добави смачкан чесън в зехтин, с който да се намажат елипсите преди разрязване.
Маята се разтваряме със захарта в хладката вода. Замесваме тесто и оставяме да втаса.
Втасалото тесто разделяме на 8 топки и разточваме на тънка елипса, която нарязваме. Може да се раздели на 16 по-малки.
Наръсваме обилно с кашкавал. Може да добавим сирене върху ненарязаната част.
Навиваме.
Може да оставим така или да завием на охлюв.
Нареждамe ги в тава и оставямe да втасат.
Мажем с разбития жълтък, поръсвамe с чубрица, червен пипер и настъргвам кашкавал.
Печем на 180 гр за около 30 мин.
Коментари