Кашкавалки два варианта


  • 200 мл кисело мляко (стайна температура)
  • 100 мл хладка вода
  • 1 сл сол
  • 1 сл захар
  • 2 яйца (единият жълтък запазваме за намазване)
  • 5 сл олио (ако правим втория вариант с чесън, трябва да използваме 2 сл олио, за да не станат твърде мазни)
  • брашно колкото поеме за средно меко тесто (600 - 800 г), може и да се замени с 3:1 бяло и царевично брашно
  • мая за 500 гр брашно

  • 400 - 500 г настърган кашкавал за поръсване, може да се добави смачкан чесън в зехтин, с който да се намажат елипсите преди разрязване.


Маята се разтваряме със захарта в хладката вода. Замесваме тесто и оставяме да втаса.

Втасалото тесто разделяме на 8 топки и разточваме на тънка елипса, която нарязваме. Може да се раздели на 16 по-малки.


Наръсваме обилно с кашкавал. Може да добавим сирене върху ненарязаната част.



Навиваме.



Може да оставим така или да завием на охлюв.


Нареждамe ги в тава и оставямe да втасат.



Мажем с разбития жълтък, поръсвамe с чубрица, червен пипер и настъргвам кашкавал.

Печем на 180 гр за около 30 мин.



Коментари

Популярни публикации