Меки козуначени кифли

Тесто:

  • 3 - 4 чч брашно
  • 1/2 чч топло прясно мляко
  • 1/2 чч топла вода
  • 1/2 чч захар
  • 60 гр. кокосово масло (може и краве)
  • 2 яйца
  • сокът от половин лимон
  • 1/2 чл сол
  • мая за 500 гр. брашно
  • 3 сл олио за месенето


Пълнеж:

  • 60 г масло, разтопено
  • 1 чл настъргана кора от лимон или портокал
  • 1/2  ампула есенция ванилия (или 2 прахчета)
  • 3/4 чч стафиди, предварително накиснати в 2 сл ром 
  • 1/2 чч сушени сини сливи
  • 100 г шоколад, начупен на ситно 
  • 1 чаша бадеми, леко запечени и нарязани
  • 1/2 чаша захар (по желание - за поръсване с плънката, аз не сложих)


Глазура:

  • 1 яйце, разбито
  • 1/4 чаша кристална захар


Разтваряме маята с 1 сл захар и 1 сл брашно в топлата вода. Докато шупне, затопляме млякото с кокосовото масло, изсипваме в голяма купа и добавяме захарта. Разбъркваме докато захарта се разтопи. Изчакваме сместа да поизстине – да е топла, без да е гореща (около 40-45 C).

Разбиваме в отделна купа яйцата със солта и ги добавяме към поохладената смес с маслото и захарта. Добавяме есенциите и настърганата кора от лимон.

Към течните съставки започваме да добавяме брашното докато се усвои напълно. Вадим от купата и месим с намазнени ръце до получавне на еластично тесто. Ако има нужда добавяме още брашно. Удряме 20 пъти в плота, месим, повтаряме още 3 пъти. Оформяме на топка, намазваме с олио и оставяме да втаса до удвояване, около 1 ч.

След като вече е втасало, изсипваме тестото върху равна набрашнена повърхност и размесваме отново. Разделяме го на 16 равни топки.

Разтопяваме маслото за плънката и смесваме с настърганата кора от лимон/портокал и ванилията - така маслото става много ароматно.

С помощта на точилка, оформяме елипсовидна кора, около 20х10см.

Намазваме (най-лесно с четка) с ароматното масло и поръсваме с отцедените от рома стафиди, шоколад, сини сливи и/или бадеми и по желание с малко захар (за любителите на ултра сладкото).

С отър нож или нож за пица, нарязваме на колкото ни е възможно лентички, като от единия край не разрязваме тестото до край.



Започваме да навиваме по диагонал тестото от неразрязаната страна, внимаваме да не разпилеем плънката.



Завиваме на кълбо, като подпъхваме разрязания край отдолу.




Подреждаме оформените вече кифлички в подготвената предварително тава - на разстояние една от друга, тъй като доста увеличават обема си при втасването и печенето.




Покриваме с еластично фолио и оставяме в затоплена до 50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна да втсват за 15-20 минути - или докато удвоят обема си. Изваждаме и подготвяме фурната за печене, като я загряваме до 180С.

Намазваме втасалите кифлички с разбито яйце и поръсваме с кристална захар.

Печем в предварително загрята на 180С фурна окло 35-40 минути или до златисто кафяво, при необходимост покриваме тавата с хартия за печене или алуминиево фолио, за да не прегорят кифличките.





Източник: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/easter-buns.html

Коментари

Популярни публикации