Сироп от ягоди
2 кг. ягоди
2 кг. захар
1 голям лимон
1,5 л. вода
Ягодите почистваме и измиваме добре, слагаме ги в дълбока тенджера и посипваме със захарта, след което ги пасираме.
И да останат парчета ягоди, след като се свари сиропа прецеждаме през марля и останалите плодове използваме за сладко.
Към пасираните ягоди и захар добавяме водата. Варим до получаване на сироп, около 20-30 минути. При нужда отпенвме
Когато спрем котлона добавяме сока на един голям лимон.
Изчакваме сиропа да се охлади и пълним бутилките.
Слагаме фуния в гърлото на бутилката, а в самата фуния -- тензух.
Така пълним бутилката и прецеждаме сиропа.
Останалия плод събираме в дълбок съд, защото то си е чисто вкусно сладко от ягоди.
Бутилките и бурканчетата стерилизираме допълнително за около 10 минути.
Източник: http://tedytitova.blogspot.com/2014/05/blog-post_26.html
Коментари