Свински медальони с винен сос и картофено пюре
- свинско контрафиле
- 1 глава лук
- 1 морков
- 100 ml бяло вино
- 400 ml телешки бульон
- 2 дафинови листа
Свинско бонфиле или контрафиле (приготвих ги с контрафиле), нарязваме на тънки медальони около 2 см. Важно е месото да е с много малко мазнина и без жили.
В сгорещени зехтин и масло запържваме месото, предварително овкусено със сол и черен пипер, до златисто. Изваждаме в чиния.
В тигана добавяме още малко зехтин и запържваме нарязани на не много ситно лука и моркова. Връщаме месото.
Наливаме бялото вино. Задушаваме 2-3 минути.
Добавяме бульона. Подправяме със сол и черен пипер и слагаме 2 дафинови листа. Оставяме да ври на слаб огън под капак, до готовност на месото.
Изваждаме медальоните и дафиновият лист. Пасираме бульона. Връщаме месото.
Чудесно се съчетава с картофено пюре или с варен ориз.
Автор: Евгения Русева
Коментари