Баница с картофи
800 г картофи
2 средно големи глави лук
5 - 6 гъби
сол, пипер, лют червен пипер
200 мл бира
зехтин
кори за баница или ръчно точени
Нарязваме картофите на малки кубчета, лука на дребно и гъбите на филийки.
Задушаваме лука с гъбите в зехтин с малко вода, добавяме картофите. Овкусяваме с подправките. След леко запичане на картофите (около 10 мин) ги заливаме с бирата и оставяме докато поомекнат, но не до пълна готовност.
След като плънката изстине взимаме готовите кори една по една и прегъваме на три по дължина. Получава се дълга кора с широчина около 10 см. На всяко прегъване мажем кората със смес от олио/зехтин и вода в съотношение 1:1.
Слагаме 1 сл от плънката в долния край и започваме да загъваме на триъгълници.
При вариант с точени кори, тестото се прави от 500 г брашно, 250 г вода, мая, 1 чл сол, 1 чл захар, 5 сл олио/зехтин.
Разделяме тестото на три топки, всяка разточваме на отделна кора, разпределяме плънката щедро и завиваме. Подреждаме в кръгла тава.
Коментари