Бабините питки
от баба Мацка
Разбиваме маята с хладка вода и малко брашно, оставяме я да втаса около 10 мин.
Пресяваме брашното и след това в него правим кладенче, в което изиспваме 1 жълтък и 2 белтъка, захарта, солта, киселото мляко с добавена сода и 1 с. л. олио. В кофичката от млякото изсипваме 200 мл. вода, с която по-късно ще изплакнем съда от маята. Намазваме тавата с олио.
Добавяме маята към брашното, бъркаме като постепенно добавяме по малко брашно, после месим. Оставяме тестото на топло да втаса, покрито с кърпа. Готово е когато обемът му се удвои (след около 45 мин.).
Отново месим, завиваме на руло и разрязваме на еднакво големи парчета. Оформяме топки, от които после правим малки питки. След като ги подредим в тавата ги мажем с втория жълтък.
Слагат се в прердварително загрята фурна до 300 градуса. В края на печенето се слага вестник, напръскан с вода над питките.
- 1 кг. брашно
- 1 ч. л. сода
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. захар (не пълна)
- 1 с. л. олио
- 300 мл. кисело мляко
- 200 мл. вода
- 2 яйца
- мая
Разбиваме маята с хладка вода и малко брашно, оставяме я да втаса около 10 мин.
Пресяваме брашното и след това в него правим кладенче, в което изиспваме 1 жълтък и 2 белтъка, захарта, солта, киселото мляко с добавена сода и 1 с. л. олио. В кофичката от млякото изсипваме 200 мл. вода, с която по-късно ще изплакнем съда от маята. Намазваме тавата с олио.
Добавяме маята към брашното, бъркаме като постепенно добавяме по малко брашно, после месим. Оставяме тестото на топло да втаса, покрито с кърпа. Готово е когато обемът му се удвои (след около 45 мин.).
Отново месим, завиваме на руло и разрязваме на еднакво големи парчета. Оформяме топки, от които после правим малки питки. След като ги подредим в тавата ги мажем с втория жълтък.
Слагат се в прердварително загрята фурна до 300 градуса. В края на печенето се слага вестник, напръскан с вода над питките.
Коментари