Спаначена супа

  • 500 гр. спанак
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 домата (доматено пюре)
  • 1/2 ч. ч. ориз
  • 1 ч. л. сол
  • 8 с. л. олио
  • джоджен, магданоз
за застройката:
  • 2 с. л. брашно
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 5 - 6 с. л. кисело мляко
  • 1 жълтък
Почистваме и нарязваме спанака. В тенджера задушаваме нарязаните на ситно лук и моркови. След това наливаме 1, 5 л. студена вода, посоляваме, добавяме олиото и ставяме да се вари на тих огън около 15 мин.

Добавяме измития ориз и почистения и нарязан на дребно спанак. Варим още 10 мин., след което прибавяме нарязаните на ситно домати или доматено пюре и джоджена.

Приготвяме застройката, като запичаме брашното в малък съд докато покафенее и наливаме 2 черпака поизстинал бульон от супата. Разбиваме добре, за да не се образуват бучици.

Разбиваме жълтъка и киселото мляко, наливаме лимоновия сок и всичко прибавяме към брашнената смес.

С помощта на черпак смесваме около 200 мл. от готовата супа със застройката и разбъркваме добре. Отдръпваме супата от огъня и сипваме застроката на тънка струйка, като бъркаме непрекъснато.

Коментари

Популярни публикации