Шоколадов мраморен кекс

  • 2/3 ч. ч. размекнато масло
  • 2 ч. ч. захар
  • 4 яйца
  • 3 ч. ч. брашно (предварително пресято)
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 30 гр. натурален шоколад
  • ванилия

Разбиваме белтъците и жълтъците по отделно, като добавяме по 1 ч. ч. захар постепенно. Добавяме млякото и белтъците към жълтъците, след това и разтопеното масло.

Смесваме бакпулвера и солта с брашното и започваме да добавяме към сместа като разбъркваме непрекъсното.

Отделяме 1/3 от тази смес и към нея добавяме предварително разтопения шоколад. Към другата смес добаваме ванилията.

Печем в предварително загрята фурна на около 180 гр. за приблизитемо 50-60 мин. Оставяме настрани да се охлади на стайна температура (за около час) и обръщаме в чиния за сервиране. Може да поръсим с пудра захар или да направим глазура от шоколад.

Коментари

Популярни публикации