Шоколадово-бананов кекс
- 112 г шоколад, начупен на парченца
- 1/4 ч. ч. (~ 60 мл ) масло
- 1 1/2 ч. ч. (~ 375 мл) брашно
- 3/4 ч. ч. (~ 185 мл) захар
- 2 ч. л. нескафе
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сол
- 1 ч. ч. (250 мл ) мляко
- 1 банан, намачкан на пюре
- 2 яйца
- стафиди
Глазура 1:
- 125 мл. течна сметана (35%)
- 112 гр. шоколад, начупен на парченца
- 80 гр. масло
- 80 гр. пудра захар
- 1 с. л. какао
- 1 с. л. нишесте
- 2 с. л. прясно мляко
Разтопяваме маслото с шоколад. Разбиваме яйцтаа (поотделно жълтъци и белтъци), като добавяме захарта, след това млякото, банана и брашното с бакпулвера и солта.
Намазваме форма 22 см с масло и отгоре поставяме хартия за печене, след това изливаме тестото. Печем в предварително загрята фурна (180 С ) около 40 мин. Оставяме да изстине 10 мин във формата, след което го изваждаме оставяме да изстине напълно.
Глазура 1:
Кипваме течната сметана и я махаме от котлона, добавяме шоколада, разбъркваме и след като изстине малко и се сгъсти поливаме кекса. След като изстине напълно прибираме в хладилника.
Глазура 2: Бъркаме на водна баня, докато се получи еднородна смес.
Коментари