Шоколадово-бананов кекс

  • 112 г шоколад, начупен на парченца
  • 1/4 ч. ч. (~ 60 мл ) масло
  • 1 1/2 ч. ч. (~ 375 мл) брашно
  • 3/4 ч. ч. (~ 185 мл) захар
  • 2 ч. л. нескафе
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. ч. (250 мл ) мляко
  • 1 банан, намачкан на пюре
  • 2 яйца
  • стафиди

Глазура 1:
  • 125 мл. течна сметана (35%)
  • 112 гр. шоколад, начупен на парченца
Глазура 2:
  • 80 гр. масло
  • 80 гр. пудра захар
  • 1 с. л. какао
  • 1 с. л. нишесте
  • 2 с. л. прясно мляко

Разтопяваме маслото с шоколад. Разбиваме яйцтаа (поотделно жълтъци и белтъци), като добавяме захарта, след това млякото, банана и брашното с бакпулвера и солта.

Намазваме форма 22 см с масло и отгоре поставяме хартия за печене, след това изливаме тестото. Печем в предварително загрята фурна (180 С ) около 40 мин. Оставяме да изстине 10 мин във формата, след което го изваждаме оставяме да изстине напълно.

Глазура 1:
Кипваме течната сметана и я махаме от котлона, добавяме шоколада, разбъркваме и след като изстине малко и се сгъсти поливаме кекса.
След като изстине напълно прибираме в хладилника.

Глазура 2: Бъркаме на водна баня, докато се получи еднородна смес.

Коментари

Популярни публикации