Печени понички


За тестото:

  • 500 г бяло брашно (+/- 50 г в зависимост от брашното)
  • 100 мл топло прясно мляко
  • 100 мл топла вода
  • 1 с.л. суха мая (20 г пресна мая)
  • 60-80 грама захар
  • 2 яйца 
  • 1/2 ч.л. сол
  • настърганата кора от 1 лимон
  • 1 ванилийка (по желание)


Плънка:

  • мармалад, конфитюр или течен шоколад


Още:

  • 100 - 150 гр краве масло
  • пудра захар (за поръсване отгоре)


Начин на приготване:

Разтваряме маята заедно с една лъжица захар в топлото мляко и изчакваме да шупне.

Пресяваме брашното.

В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта, солта, лимоновата кора и ванилията. Добавяме шупналата мая и топлата вода. Добавяме брашното по малко.

Омесваме всичко добре 5-10 минути, докато получим гладко и меко тесто. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво, така че ако е необходимо, добавяме още малко брашно. Изсипваме готовото тесто на работната маса, удряме го няколко пъти силно (като козунак), месим отново оформяме на топка и го поставяме в омазнена купа. Покриваме купата с кърпа или капак и оставяме тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.

Изваждаме втасалото тесто от купата върху набрашнена повърност, поръсваме го обилно с брашно и го разточваме на правоъгълник с размери 15" х 20" (около 40 х 50 см). (Аз срязвам топката тесто на кръст до половината на дебелината и, хващам всяко ъгълче от средата и го издърпвам навън, разплесквам тестото с ръце и след това го разточвам. Така най-лесно се оформя на правоъгълник.)

Нарязваме правоъгълника на 20 квадратчета (5х4). Поставяме в средата на всяко едно от тях по една чаена лъжица от избраната плънка. Обгръщаме плънката с тестото, залепваме добре краищата му и го оформяме на топчица.

Разтопяяваме кравето масло в подходяща купичка.

Потапяме обилно оформените бухтички в разтопеното масло и ги подреждаме със слепените краища надолу в подходяща по размери тава. Топките не трябва да са много на далече една от друга, но не трябва и да се допират, за да имат място за втасване. (Тавата в която аз ги пека е 9" х 13" или 23 х 33 см) Ако е останало малко от маслото, поливаме с него бухтичките отгоре. Покриваме ги с чиста кърпа и ги оставяме на топло да втасат за окло 30 - 40 минути.

Загряваме фурната на 360 F (180 С). Слагаме втасалите бухтички в загрятата фурна и печем 30 - 40 минути или до приятен златист загар. Още топли ги поръсваме с пудра захар.

Източник: http://rummylicious.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html




Коментари

Популярни публикации