Печени понички
За тестото:
- 500 г бяло брашно (+/- 50 г в зависимост от брашното)
- 100 мл топло прясно мляко
- 100 мл топла вода
- 1 с.л. суха мая (20 г пресна мая)
- 60-80 грама захар
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- настърганата кора от 1 лимон
- 1 ванилийка (по желание)
Плънка:
- мармалад, конфитюр или течен шоколад
Още:
- 100 - 150 гр краве масло
- пудра захар (за поръсване отгоре)
Начин на приготване:
Разтваряме маята заедно с една лъжица захар в топлото мляко и изчакваме да шупне.
Пресяваме брашното.
В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта, солта, лимоновата кора и ванилията. Добавяме шупналата мая и топлата вода. Добавяме брашното по малко.
Омесваме всичко добре 5-10 минути, докато получим гладко и меко тесто. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво, така че ако е необходимо, добавяме още малко брашно. Изсипваме готовото тесто на работната маса, удряме го няколко пъти силно (като козунак), месим отново оформяме на топка и го поставяме в омазнена купа. Покриваме купата с кърпа или капак и оставяме тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.
Изваждаме втасалото тесто от купата върху набрашнена повърност, поръсваме го обилно с брашно и го разточваме на правоъгълник с размери 15" х 20" (около 40 х 50 см). (Аз срязвам топката тесто на кръст до половината на дебелината и, хващам всяко ъгълче от средата и го издърпвам навън, разплесквам тестото с ръце и след това го разточвам. Така най-лесно се оформя на правоъгълник.)
Нарязваме правоъгълника на 20 квадратчета (5х4). Поставяме в средата на всяко едно от тях по една чаена лъжица от избраната плънка. Обгръщаме плънката с тестото, залепваме добре краищата му и го оформяме на топчица.
Разтопяяваме кравето масло в подходяща купичка.
Загряваме фурната на 360 F (180 С). Слагаме втасалите бухтички в загрятата фурна и печем 30 - 40 минути или до приятен златист загар. Още топли ги поръсваме с пудра захар.
Източник: http://rummylicious.blogspot.com/2012/04/blog-post_27.html
Коментари