Питки с шоколад и сливи


  • 350 мл вода
  • 500 г брашно 
  • мая за 500 г брашно
  • 1 1/2  ч.л. сол
  • 4 с.л. захар
  • 30 г масло
  • 200 г сушени сливи, нарязани
  • 200 г натурален шоколад
  • 1 яйце (+ още едно за намазване на питките)

Разтваряме маята в 100 мл хладка вода с 1 с.л. захар. След като шупне добавяме останалата вода, захар, сол и брашно.

Месим до получаването на гладко, еластично тесто, около 10 мин.

Оформяме на топка и покриваме тестото в купа, оставяме да втаса докато удвои обема си, около 1 ч.

След втасването месим докато излезе въздухът и добавяме сушените сливи, шоколада, разтопеното масло и яйцето. Месим още 1 - 2 мин. докато се интегрират всички съставки.

Разделяме тестото на равни части и оформяме на топки, които намазваме с яйцето.

Оставяме да втасат още 20 мин. През това време загряваме фурната до 180 градуса, печем 30 - 40 мин.

Източник: Den store boken om brød.

Коментари

Популярни публикации