Питки с шоколад и сливи
- 350 мл вода
- 500 г брашно
- мая за 500 г брашно
- 1 1/2 ч.л. сол
- 4 с.л. захар
- 30 г масло
- 200 г сушени сливи, нарязани
- 200 г натурален шоколад
- 1 яйце (+ още едно за намазване на питките)
Разтваряме маята в 100 мл хладка вода с 1 с.л. захар. След като шупне добавяме останалата вода, захар, сол и брашно.
Месим до получаването на гладко, еластично тесто, около 10 мин.
Оформяме на топка и покриваме тестото в купа, оставяме да втаса докато удвои обема си, около 1 ч.
След втасването месим докато излезе въздухът и добавяме сушените сливи, шоколада, разтопеното масло и яйцето. Месим още 1 - 2 мин. докато се интегрират всички съставки.
Разделяме тестото на равни части и оформяме на топки, които намазваме с яйцето.
Оставяме да втасат още 20 мин. През това време загряваме фурната до 180 градуса, печем 30 - 40 мин.
Източник: Den store boken om brød.
Коментари