Хляб с ябълки
За тестото:
- 1/2 ч. ч. прясно мляко
- 1 и 1/2 ч. л. суха мая
- 5 с. л. захар
- 2 с. л. разтопено масло
- 2 и 1/3 ч. ч. пресято брашно
- 1 ч. л. сол
- 2 яйца
За ябълковото масло:
- 2 големи ябълки
- 3 с. л. масло
- 1/2 ч. л. канела
- 2 с. л. захар
- какао
- стафиди
- течен шоколад
За намазване на хляба:
- 1 с. л. прясно мляко
- 1 с. л. сусам или 2 с. л. филирани бадеми
1 ч. ч - 240 мл
1 с. л. - 15 мл
1 ч. л. - 5 мл
Приготвяне на тестото:
В купа объркваме топлото мляко, захарта и маята, докато се разтвори маята и оставяме така за 5 минути. Прибавяме яйцата, брашното, солта и разтопеното масло. Месим около 10 - 15 мин. до получаването на гладко и еластично тесто.
Поставяме тестото в намазнена купа, покриваме с найлоново фолио и оставяме на топло за около час или докато тестото увеличи двойно обема си.
Приготвяне на ябълковото масло:
Настъргваме ябълките или ги нарязваме на малки кубчета. Разтопяваме маслото в тиган на слаб огън и прибавяме ябълките, канелата, какото и захарта. Готвим на умерен огън докато омекнат ябълките (около 5 минути). Сваляме от огъня и намачкваме ябълките с вилица до получаването на пюре. Охлаждаме.
Приготвяне на хляба:
Втасалото тесто слагаме върху набрашнена повърхност и разточваме до правоъгълник с размери 15 х 30см. Намазваме цялата повърхност с тънък слой течен шоколад, отгоре покриваме с ябълковото масло и стафидите.
Навиваме двата тесни края към средата, после внимателно обръщаме рулото с гладката страна нагоре.
Покриваме с готварска хартия страните и дъното на форма за печене с размери 23х13х10см. Поставяме рулото във формата с гладката страна нагоре. Покриваме с найлоново фолио и оставяме на топло за около час или докато рулото запълни 3/4 от обема на формата.
Загряваме фурната до 190 гр., махаме фолиото, намазваме рулото с прясното мляко и поръсваме със сусама или бадемите. Поставяме формата в центъра на фурната и печем около 35-40 минути. Хлябът трябва да придобие златист цвят отгоре и отстрани.
След като извадим формата от фурната, хващаме краищата на хартията и вадим хляба от формата преди захарта да е изстинала и да е залепнала за страните. Оставяме да изстине върху решетка.
с някои промени от: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,307.msg35930.html#msg35930
Коментари