Ароматни питки
- 500 гр. брашно
- 250 мл. топла вода
- мая
- 3 с. л. олио (50 гр. мас)
- 2 ч. л. захар (меласа, мед)
- 2 ч. л. сол
- ситно нарязан магданоз
- ситно накълцан чесън
- ситно нарязана мащерка
- олио
- чили
Правим тестото, като предварително разтваряме маята със захарта във водата, след това, заедно с олиото ги добавяме към брашното. Омесваме и оставяме да втаса най-малко 30 мин.
В купа изсипваме 100 мл. олио, добавяме подправките и оставяме да престои.
Втасалото тесто разделяме на 16 части, като всяка част оформяме във вид на пръчка с дължина около 25 см. Оформяме питки като ги завързваме на възел. Поставяме ги върху хартия за печене и ги оставяме за още 30 минути или докато увеличат обема си два пъти.
Печем в предварително загрята фурна на 210 °С за около 15 минути (до златист цвят). Горещите питки намазваме с помощта на четка с ароматното олио (или ги пускаме в купата с ароматното олио)
с някои промени от: gotvetesmen.com
Коментари