Спагети карбонара от Веска
- 500 г спагети
- 100 г пушен бекон
- 1 склидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч.ч. сметана
- 4 яйца
- 75 г настърган пармезан (може кашкавал)
- бял пипер на вкус
- сол на вкус
Сваряваш спагетите. Нарязваш бекона на малки кубчета и изпържваш в тиган без мазнина. Добавяш чесъна и оставяш леко да се запържи. Разбиваш отделно сметаната с яйцата, добавяш кашкавала и загряваш на бавен огън до разтапяне на кашкавала. Добавяш бекона и подправяш със сол, бял пипер
Остави спагетите да се отцедят добре, постави ги веднага в тигана и разбъркай.
Така ги знам аз.
Съставки:
1 пакет спагети
300 гр. пушен бекон (на тънки резени)
150 гр. сирене "Пармиджано" (Parmigiano)
200 мл. сметана
2 яйца
30+30 ml зехтин
2 гл. лук
4 ск. чесън
Босилек
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Спагетите се слагат да врят в подходяща тенджера, така че целите да бъдат покрити с вода. Във водата се слага 1/2 - 1 с. л. сол и 2 с. л. зехтин. Беконът се нарязва на ивици, а лукът се нарязва "жулиен" и се запържват в останалия зехтин, докато беконът започне да се свива и да става леко хрупкав, а лукът - златист. Прибавя се заквасената сметана и след като заври се задушава още няколко минути, докато сметаната започне да променя цвета си от бял на леко жълт. След това се добавят яйцата, като често се ползва само жълтъка. Готви се още 2 - 3 минути, за да може жълтъка да коагулира. След това се добавя малко босилек и чер пипер.
Сервира се по 2 начина:
- сварените вече спагети се изсипват в тигана и се обръщат няколко пъти, докато се хомогенизират заедно със соса.
- спагетите се сервират, а соса се предлага отделно. Предлага се отделно настърганото сирене "Parmigiano", или "Pecorino Romano".
Коментари