Питка
от Марин Калинов
Рзтваряме маята в 100 гр. топла вода, след 10 мин, заедно с останалата вода, киселото мляко, солта и захарта прибавяме към вече разбитите 2 белтъка и 1 жълтък. Изливаме всичко това при брашното, омесваме и оставяме да втаса.
Размесваме отново. Оставяме малка топка за център и останалото тесто разделяме на 4 топки, които разточваме на кръг с дебелина 2 - 3 мм. Мажем блатовете с разтопено масло (може да добавим и сирене) и ги нареждаме един върху друг.
Режем на 16.
Навиваме ги и ги нареждаме в тавата (предварително е намазана с масло и поръсена с брашно) около топката за център. Отвътре се събират 6 топки, отвън 10.
Намазваме ги с предварително разбитите жълтък, олио, ракия. Оставяме питката да втаса във фурната на 30 - 40 гр., докато се надигне малко над ръба на тавата.
Когато започнем да печем слагаме тавата ниско долу и печем на 160 гр. 40 минути. Първите 20 мин. не отваряме фурната. След 30 мин. може малко да намалим. Може да напръскаме с вода и веднага след това яйце.
След като извадим готовата питка я увиваме в кърпа.
- 500 - 600 гр. брашно
- 200 гр. кис. мляко
- 200 гр. топла вода
- 2 яйца
- 1 с. л. суха мая
- 1 с. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. олио
- 1 с.л. ракия
Рзтваряме маята в 100 гр. топла вода, след 10 мин, заедно с останалата вода, киселото мляко, солта и захарта прибавяме към вече разбитите 2 белтъка и 1 жълтък. Изливаме всичко това при брашното, омесваме и оставяме да втаса.
Размесваме отново. Оставяме малка топка за център и останалото тесто разделяме на 4 топки, които разточваме на кръг с дебелина 2 - 3 мм. Мажем блатовете с разтопено масло (може да добавим и сирене) и ги нареждаме един върху друг.
Режем на 16.
Навиваме ги и ги нареждаме в тавата (предварително е намазана с масло и поръсена с брашно) около топката за център. Отвътре се събират 6 топки, отвън 10.
Намазваме ги с предварително разбитите жълтък, олио, ракия. Оставяме питката да втаса във фурната на 30 - 40 гр., докато се надигне малко над ръба на тавата.
Когато започнем да печем слагаме тавата ниско долу и печем на 160 гр. 40 минути. Първите 20 мин. не отваряме фурната. След 30 мин. може малко да намалим. Може да напръскаме с вода и веднага след това яйце.
След като извадим готовата питка я увиваме в кърпа.
Коментари