Козуначени кифли
- 500 гр. брашно
- 150 гр. захар
- 175 мл. прясно мляко
- 40 гр. краве масло
- 40 мл. олио
- 2 яйца + 1 жълтък за намазване
- 1/2 ч. л. сол
- кората на 1 лимон
- мая
- ванилия
за плънката (по желание):
- сладко
- орехи
- стафиди
- течен шоколад
Разтваряме маята с малко захар в хладка вода и оставяме да втаса около 15 мин.
Пресяваме брашното и в него оформяме кладенче. Изсипваме разбитите на пяна яйца (с добавената захар), разтопеното топло масло, олиото, млякото (с лимонените кори и ванилията) и маята.
Замесваме, като бъркаме само в една посока. Полученото гладко тесто покриваме с кухненска кърпа и оставяме да втасва една нощ.
Премесваме втасалото тесто още един път. Разделяме го на 3 еднакви по големина топки, които разточваме на кръг с дебелина около 0, 5 см. Режем на 12 или 16 парчета като торта. В дебелата част на всяко слагаме по малко плънка.
Навиваме на рулца, като кроасани и нареждаме в тавичка, като оставяме място помежду им, защото бухват още. Намазваме ги с жълтък + 1 с. л. прясно мляко и ги наръсваме със захар.
Печем на 200 гр. до зачервяване.
Коментари