Козуначени кифли


  • 500 гр. брашно
  • 150 гр. захар
  • 175 мл. прясно мляко
  • 40 гр. краве масло
  • 40 мл. олио
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване
  • 1/2 ч. л. сол
  • кората на 1 лимон
  • мая
  • ванилия
за плънката (по желание):
  • сладко
  • орехи
  • стафиди
  • течен шоколад



Разтваряме маята с малко захар в хладка вода и оставяме да втаса около 15 мин.

Пресяваме брашното и в него оформяме кладенче. Изсипваме разбитите на пяна яйца (с добавената захар), разтопеното топло масло, олиото, млякото (с лимонените кори и ванилията) и маята.

Замесваме, като бъркаме само в една посока. Полученото гладко тесто покриваме с кухненска кърпа и оставяме да втасва една нощ.

Премесваме втасалото тесто още един път. Разделяме го на 3 еднакви по големина топки, които разточваме на кръг с дебелина около 0, 5 см. Режем на 12 или 16 парчета като торта. В дебелата част на всяко слагаме по малко плънка.

Навиваме на рулца, като кроасани и нареждаме в тавичка, като оставяме място помежду им, защото бухват още. Намазваме ги с жълтък + 1 с. л. прясно мляко и ги наръсваме със захар.
Печем на 200 гр. до зачервяване.




Коментари

Популярни публикации