Класическа рецепта за козунак
Тестото се бие 100 пъти в земята
Това е рецептата за козунак, на една баба, така както го е правила през годините и никога не я променя.
- 1 кг. брашно
- 200 гр. прясно мляко
- 200 гр. мазнина по избор
- 300 гр. захар
- 5 яйца
- ванилия
- мая
Започва месенето, което е дълго и трудно като родната икономическа реформа. Както реформата бие народа, така се бие и тестото. На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти. Без жал и угризения. Иначе нищо няма да стане. На село маята е кът, казва бабата, а тя е най-важното нещо. Обърка ли се, не чакай хубави козунаци. Плакала съм като дете, когато съм провалила козунака, спомня си баба . Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.
Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.
Коментари