Меки прецели

За 16 геврека
- 5 - 6 чаши брашно
- 2 чаши топла вода
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 2 с. л. олио
- 2 с. л. сода
- 1 яйце
- мая
- едра сол
След това изсипваме маята, заедно с олиото при брашното и солта, и замесваме меко тесто, което оставяме да втаса около 2 ч.
Загряваме фурната до 200 гр. и намазняваме хартия за печене. Замесваме отново тестото и го разделяме на 16 парчета. Всяко парче разточваме на връв около 45 см. Извиваме във формата на прецел и прехвърляме върху намазнената хартия за печене. Оставяме да втасат отново около 20 мин.
Пълним широка и плитка тенджера с вода (около 4 пръста), в която след като заври добавяме содата, а след това намаляваме котлона. Слагаме 3 - 4 прецела във водата и ги оставяме да врат 1 мин. После ги връщаме на хартията за печене.
Разбиваме 1 жълтък с малко вода и намазваме прецелите, след това ги наръсваме със солта.
Печем около 15 мин., докато станат златисто-кафяви.
Най-вкусни са топли или на стайна температура. Съхраняват се открити, в никакъв случай в кутия, за да не станат глетави.
Коментари