Меки прецели


За 16 геврека

  • 5 - 6 чаши брашно
  • 2 чаши топла вода
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. сода
  • 1 яйце
  • мая
  • едра сол
Разтваряме маята във водата и поръсваме със захарта. Оставяме да втаса.

След това изсипваме маята, заедно с олиото при брашното и солта, и замесваме меко тесто, което оставяме да втаса около 2 ч.


Загряваме фурната до 200 гр. и намазняваме хартия за печене. Замесваме отново тестото и го разделяме на 16 парчета. Всяко парче разточваме на връв около 45 см. Извиваме във формата на прецел и прехвърляме върху намазнената хартия за печене. Оставяме да втасат отново около 20 мин.

Пълним широка и плитка тенджера с вода (около 4 пръста), в която след като заври добавяме содата, а след това намаляваме котлона. Слагаме 3 - 4 прецела във водата и ги оставяме да врат 1 мин. После ги връщаме на хартията за печене.

Разбиваме 1 жълтък с малко вода и намазваме прецелите, след това ги наръсваме със солта.
Печем около 15 мин., докато станат златисто-кафяви.

Най-вкусни са топли или на стайна температура. Съхраняват се открити, в никакъв случай в кутия, за да не станат глетави.

Коментари

Популярни публикации