Само важните неща за добър козунак

1. Прави се с двукратно замесване - първо се замесва смес от хладка вода (до 30-35 градуса) или мляко, маята, малко захар и малко брашно до получаването на рядка каша; после след като маята шупне добре се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането - във формата. Преди да се плете тестото трябва да се премеси още веднъж, защото иначе е много шупнал повърхностният слой и лепне здравата.

2. Много трябва да се внимава със захарта - трябва да е точното според рeцептата количество иначе козунакът няма да втаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото - 5-6 часа и обикновено се пече в малките часове.

3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане - ще прегори, а вътре ще е клисав.

4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак, макар по фурните да използват масово куркума за оцветител и имитация на много яйца.

5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене - формите са доста спретнати - не слагайте във фурната повече от две - не може да насмогне да ги опече (имам предвид обикновените домашни готварски печки).
Традиционно се ароматизира с лимонова кора.

6. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате на "конци".

Коментари

Популярни публикации