Козунак


  • 1 кг. пресято брашно
  • 200 мл. мазнина (по равно масло и олио)
  • 250 мл. прясно мляко
  • 300 гр. захар
  • 6 яйца
  • 3 с. л. бейлис, коняк или ром
  • мая
  • кората на един лимон (настъргана)
  • 150 - 200 гр. стафиди
  • ванилия (8 пакетчета ванилин)
  • щипка сол
  • 30 гр. филирани бадеми
Как да плетем козунак: https://www.youtube.com/watch?v=ymjt0_OUtTY

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

Накисваме стафидите в алкохола.

Разтваряме захарта в затопленото мляко.

Разбиваме яйцата с щипка сол. Прибавяме млякото със захарта, ванилията и лимонените корички, заедно с предварително втасалата мая. Изсипваме и напоените стафиди, заедно с непопилия алкохол. Добавяме 3-4 сл от мазнината. Останалата ще добавим докато месим.

Към течните съставки започваме да добавяме пресятото брашно и да бъркаме с дървена лъжица.

Месим с намазнени ръце, докато инкорпорираме цялата мазнина и тестото стане меко и еластично.

Така омесеното тесто поставяме в плик и в дълбока тенджера с капак. Оставяме да втаса 16-18 часа, след това месим отново и го свиваме в определена форма или го плетем и поставяме в тава за печене, която предварително сме намазали с олио и посипали с брашно.


Покриваме го с кърпа и оставяме да втаса отново. След като увеличи обема си намазваме козунака с разбит жълтък, в който сме сипали малко вода и ръсим със захар и филирани бадеми, които предварително леко сме запекли на тиган, за да не стоят влажни на козунака.


Поставяме козунака на едно ниво под средното във фурната и печем на 150 градуса около 1 час. След като се надигне (след около 10 - 15 мин.) го покриваме с алуминиево фолио, за да не загори отгоре. Махме фолиото едва в последните минути, за да добие прекрасен златист загар.


Коментари

Популярни публикации