Козунак
- 1 кг. пресято брашно
- 200 мл. мазнина (по равно масло и олио)
- 250 мл. прясно мляко
- 300 гр. захар
- 6 яйца
- 3 с. л. бейлис, коняк или ром
- мая
- кората на един лимон (настъргана)
- 150 - 200 гр. стафиди
- ванилия (8 пакетчета ванилин)
- щипка сол
- 30 гр. филирани бадеми
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Накисваме стафидите в алкохола.
Разтваряме захарта в затопленото мляко.
Разбиваме яйцата с щипка сол. Прибавяме млякото със захарта, ванилията и лимонените корички, заедно с предварително втасалата мая. Изсипваме и напоените стафиди, заедно с непопилия алкохол. Добавяме 3-4 сл от мазнината. Останалата ще добавим докато месим.
Към течните съставки започваме да добавяме пресятото брашно и да бъркаме с дървена лъжица.
Месим с намазнени ръце, докато инкорпорираме цялата мазнина и тестото стане меко и еластично.
Така омесеното тесто поставяме в плик и в дълбока тенджера с капак. Оставяме да втаса 16-18 часа, след това месим отново и го свиваме в определена форма или го плетем и поставяме в тава за печене, която предварително сме намазали с олио и посипали с брашно.
Покриваме го с кърпа и оставяме да втаса отново. След като увеличи обема си намазваме козунака с разбит жълтък, в който сме сипали малко вода и ръсим със захар и филирани бадеми, които предварително леко сме запекли на тиган, за да не стоят влажни на козунака.
Поставяме козунака на едно ниво под средното във фурната и печем на 150 градуса около 1 час. След като се надигне (след около 10 - 15 мин.) го покриваме с алуминиево фолио, за да не загори отгоре. Махме фолиото едва в последните минути, за да добие прекрасен златист загар.
Коментари