Тутманик
- 500 гр. брашно
- 200 мл. кис. мляко
- 100 мл. топла вода
- 3 яйца
- мая
- 1 с. л. сол
- 1 с. л. захар
- 2 с. л. олио
Рзтваряме маята в топла вода, след 10 мин, заедно с останалата вода, киселото мляко, солта и захарта прибавяме към вече разбитите 2 белтъка и 1 жълтък. Изливаме всичко това при брашното, омесваме и оставяме да втаса.
Размесваме отново и разделяме тестото на 3 топки, които разточваме с дебелина 2 - 3 мм. Мажем ги със смес от сирене, яйце и кисело мляко и навиваме на руло, което режем на парчета дълги около 3 - 4 см. Нареждаме ги в тавата, обърнати с плънката нагоре. Оставяме ги отново да втасат, докато се надигнат малко над ръба на тавата (около 1 час на 50 гр. във фурната).
Когато започнем да печем слагаме тавата ниско долу и печем на 180 гр. 40 минути. Първите 20 мин. не отваряме фурната. След 30 мин. може малко да намалим. Може да напръскаме с вода и веднага след това яйце. Отначало може да покрием питката с алуминиево фолио вместо вестник, за да не загори отгоре.
Коментари