Тутманик

  • 500 гр. брашно
  • 200 мл. кис. мляко
  • 100 мл. топла вода
  • 3 яйца
  • мая
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 2 с. л. олио

Рзтваряме маята в топла вода, след 10 мин, заедно с останалата вода, киселото мляко, солта и захарта прибавяме към вече разбитите 2 белтъка и 1 жълтък. Изливаме всичко това при брашното, омесваме и оставяме да втаса.

Размесваме отново и разделяме тестото на 3 топки, които разточваме с дебелина 2 - 3 мм. Мажем ги със смес от сирене, яйце и кисело мляко и навиваме на руло, което режем на парчета дълги около 3 - 4 см. Нареждаме ги в тавата, обърнати с плънката нагоре. Оставяме ги отново да втасат, докато се надигнат малко над ръба на тавата (около 1 час на 50 гр. във фурната).

Когато започнем да печем слагаме тавата ниско долу и печем на 180 гр. 40 минути. Първите 20 мин. не отваряме фурната. След 30 мин. може малко да намалим. Може да напръскаме с вода и веднага след това яйце. Отначало може да покрием питката с алуминиево фолио вместо вестник, за да не загори отгоре.

Коментари

Популярни публикации