Страхотна питка



  
  • 30 г мая
  • 250 мл прясно мляко
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 2 яйца+1 белтък
  • 6 с.л. олио
  • около 600-700 г брашно
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • сусам за поръсване
  • около 60 г масло за намазване между питките
  • 1 жълтък разбит с малко мляко и олио за намазване


Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и шепа брашно. Оставяме сместта да втаса или да хване шапка.

Правим кладенче в брашното и изсипваме останалите съставки. Изсипваме и втасалата мая.

Месим меко тесто. Оставяме да втаса около 1 час.

Разделяме на 2 равни части. Всяка половинка делим на още 4.

Всяка част разточваме на правоъгълник и намазваме с разтопено масло. Питките поставяме една върху друга, като не мажем четвъртата. Разточваме ги заедно на по-голяма кора - около 40 на 20 см.

Навиваме ги на руло и ги нарязваме на триъгълници. Правим същото и с другата половина на тестото.


Отделяме краищата на рулата за да ги наредим по средата на тавата питката, а останалите парчета редим от външната страна като редуваме с върха и с основата към стената на тавата.


Така приготвената питка намазваме с разбития с малко мляко и олио жълтък, поръсваме със сусам и оставяме да втаса още веднъж.



Печем на 170 гр. докато се изпече добре в незагрята фурна.

http://ilrai.blogspot.no/2012/11/blog-post_17.html

Коментари

Популярни публикации