Баница от Вили Кръстева

за тестото:
  • 1 кг. брашно (пресято)
  • 1 яйце
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 щипка сол
за плънката:
  • 250 гр. сирене
  • 3 яйца
  • 250 мл. кисело мляко
  • 1 щипка сода
  • олио и маргарин
Част от пресятото брашно оставяме в тавичка, а в другата част правим кладенче, в което слагаме яйцето, оцет, олио, сол, вода. Замесваме средно твърдо тесто, което се удря в масата около 10 пъти (или се оставя да втаса за няколко часа).

След това го режем на парчета, които оформяме като топчета и слагаме в отделеното брашно. Разточваме всяко топче поотделно. Ако кората започне да се лепи на точилката, ръсим брашно (кората е достатъчно тънка, когато през нея се виждат шарките на мушамата отдолу :))

Когато кората е готова я навиваме на точилката и я пренасяме върху кърпа или вестник. Наръсваме с мазнината, първо по краищата, а после и в средата. По същия начин наръсваме и плънката. Вдигаме единия край на кърпата и навиваме. Нарязвмае на парчета, които подреждаме в предварително намазана тава на разстояние.

Печем в умерена фурна, затоплена предварително.

Коментари

Популярни публикации